Limetka se od citronu liší zelenou barvou, velikostí (je menší) a mírou kyselosti (nižší). Vnitřek limetky se od citronu liší barvou a vůní, kdy limetka je dozelena a je výrazně kořenitě aromatická. Pro tyto vlastnosti je hojně využívaná v mnoha směrech.
Sklízí se nezralá, barva je většinou zelená, je ale možné se setkat i se žluto-zelenou barvou. Velmi vyhledávaná je zejména v kuchyni. Třeba takový koktejl - Mochito nebo Cuba libre si bez ní nelze představit. Limetka je též výborná do salátových zálivek a marinád. Dá se pít s vodou podobně jako citron.
V arabských zemích se nakládají limetky stejně jako ve střední Evropě okurky. Její kůra se používá stejně jako citronová (nastrouhaná) na sorbety a moučníky. a stejně jako citrony obsahují vitamíny B, C a minerální látky. Výtažky a kousky limetky jsou používány v kosmetice pro příznivé působení na pleť.